2016 – Willie B & the Blue Sparrow

Een zonnige dag, vrolijke mensen, enthousiast spelende straatmuzikanten. Het derde DAT straatmuzikantenfestival kon zich op zaterdag 27 augustus geen beter decor, podium en publiek wensen.

Aan de driekoppige jury, bestaande uit René Driessen, Mike Schuurman en Flor Sae, de uitdagende taak om te bepalen wie de drie beste straatmuzikanten van het DAT Straatmuzikantenfestival zijn. Daarnaast bepaalt het publiek wie met de publieksprijs naar huis mag. “De beoordelingscriteria zijn simpel”, zegt Driessen. “We beoordelen op TOP;  Techniek, Originaliteit en Presentatie.” Flor Sae voegt daar nog een persoonlijk criterium aan toe. “Muziek raakt of raakt niet. Muzikanten die mij weten te raken krijgen van mij extra punten. Wie mij niet wist te raken krijgt volgend jaar opnieuw de kans.”

“Moet je echt naar dat gejengel luisteren?”, vraagt een 12 jarige kleinzoon aan zijn opa. Dat was de enige dissonant op die zonnige zaterdag in augustus. “Wij zijn speciaal hiervoor gekomen.” Drie vriendinnen uit Koudekerk, Hazerswoude en Nieuwkoop genieten van de muziek van Marloes Klaassen. “Nee ik ben geen straatmuzikant van professie. Ik ben homeopaat maar werk sinds kort als nerd en implementeer software. Er moet ook gewoon brood op de plank komen.” Het publiek is onder de indruk van de solo optredende Klaassen die met goede zangtechniek, originele eigen nummers en een natuurlijke presentatie publiek aan zich weet te binden.

De keuze van Jean Hofman om onbegeleid solo in de Julianastraat Nederlandstalige nummers van Rob de Nijs te zingen, was niet de makkelijkste keuze. “Ja, scheurt je op je fiets door de Julianastraat, staat er ineens midden op straat een vent in z’n eentje Malle Babbe te zingen. Dan krab je je wel even achter de oren. Ja, volgend jaar doe ik weer mee, maar dan wel een begeleider.”

Het DAT straatfestival verbindt mensen met muziek en muziek verbindt mensen blijkt uit de reacties op straat. “Wij hebben elkaar lang niet gezien en gesproken en zijn beiden gek op muziek, daarom zijn we naar het stadshart gekomen. Van mij mag dit vaker gebeuren, niet persé in festivalvorm, maar gewoon straatmuzikanten die extra klank en kleur van het straatbeeld brengen.”

De jury wijst De blues tweemansformatie Willie B & the Blue Sparrow als winnaar van de Flierefluiterprijs van het DAT Straatmuzikantenfestival 2016. Wethouder Kees van Velzen mocht de Flierefluiterprijs uitreiken.