2017 – de Bende van Éliënde

Flierefluiter bokaal voor Alphense de Bende van Éliënde

Afgelopen zaterdag werd in het centrum van Alphen aan den Rijn en in de winkelcentra Herenhof en Ridderhof het jaarlijkse straatmuzikantenfestival gehouden. De grote variatie in verschillende muziekstijlen en het grote aantal deelnemende artiesten (23) zorgden voor een gezellige sfeer in het hele centrum. Het mooie weer speelde natuurlijk ook een rol. De organisatie van het evenement was in handen van De Alphense Talkshow, die zich de rest van het jaar bezig houdt met het organiseren van discussieonderwerpen over tal van zaken die in en om de gemeente spelen.

Voor de deelnemers waren er ook prijzen te winnen, hoewel de meeste van hen toch aangaven vooral voor de sfeer en het musiceren te komen. De hoofdprijs ging dit jaar naar de Alphense groep De Bende van Éliënde, die met hun sprankelende muziek niet alleen kwaliteit toonden, maar ook voor sfeer zorgden. De eerste prijs, een geldbedrag en de Flierefluiter bokaal van kunstenares Gea Zwart, werd uitgereikt door Burgemeester Spies. Zij roemde de grote variatie in muziek, maar ook het werk van de vrijwilligers van DAT, die voor de organisatie hadden gezorgd. De tweede en de derde prijs gingen naar de Deense groep van Bjarke Ramsing en de Alphense Crazy Daisy. De publieksprijs ging dit jaar naar de internationale groep Trikosis.

Bij de finale op het Rijnplein ontstond bij het stemmen nog enige verwarring, omdat verschillende bandleden bij andere groepen meededen. Voor het publiek werkte het echter vooral sfeerverhogend.

De locatieprijzen waren op het Rijnplein voor het Spaanse duo Andrea en Mikel, in de Herenhof voor Take 4 en in de Ridderhof voor Bert Suttorp. De aanmoedigingsprijs ging naar de groep Panix. Juryvoorzitter René Driesen gaf aan dat het dit jaar heel moeilijk was geweest om de beste artiesten er uit te halen. Dit lag volgens hem met name aan de hoge kwaliteit van de verschillende optredens van de muzikanten. Het grote aantal optredens verspreid door de stad had hier zeker ook aan bijgedragen.